SOP چیست ؟
بیایید تنها برای چند ثانیه تصور کنیم که اگر خط تولید یک داروی پرمصرف مثل رانیتیدین یا استامینوفن، سهواً آلوده به مواد دیگری شود؛ چه اتفاقی میافتد؟
در هر ثانیه صدها قرص در آن خط تولید میشود. این قرصها در داروخانههای شهر پخش میشوند و به دست بیمارانی میرسند که ممکن است یکی از عزیزانما باشند.
قاعدتاً تعداد زیادی از بیماران مصرف کنندهی این دارو آسیب میبینند و شرکت داروسازی مسئول هم، متحمل یک جریمهی سنگین میشود. جریمهای که میتواند شرکت را تا مرز ورشکستگی هم پیش ببرد!
با این مثال حتماً متوجه شدهاید که صنعت داروسازی به هیچ عنوان شوخیبردار نیست و هر خطایی، هر چند کوچک میتواند جان هزاران انسان را به خطر بیندازد.
اینجا یک سوال بسیار مهم پیش میآید. انسان که هیچ، حتی برخی دستگاهها هم جایز الخطا هستند، اما چرا خیلی به ندرت پیش میآید که درمورد خطاهای شرکتهای داروسازی بشنویم؟ یا بهتر بگویم چه عاملی این اَبرصنایع را از خطا مصون میکند؟
بنا به تمام دلایلی که در ابتدای مقاله گفته شد و هزاران دلیل دیگر، فعالیتهای مختلف در یک شرکت داروسازی، باید با دقت بسیار زیاد انجام شود تا نه تنها محصولی با کیفیت تولید شود بلکه این فرایند بارها و بارها قابل تکرار باشد و حتی اگر اشتباهی صورت گرفت قابل پیگری باشد.
در واقع شما در زندگی روزمرهتان هزاران بار با مواردی مثل SOP برخورد داشته اید. میپرسید کجا؟ یک مثال ساده میزنم، تصور کنید مهمان دارید و میخواهید با پختن یک کیک خوشمزه برای آنها سنگ تمام بگذارید.
قطعاً اولین کاری که میکنید این است که دستورالعمل پخت کیک را از مادرتان یا هرکسی که فکر میکنید بهترین کیکهای دنیا را میپزد، میگیرید.
برای اینکه کیک شما هم به همان خوشمزگی شود موبهمو و با حساسیت تمام دستورالعمل را انجام میدهید تا شما هم بهترین کیک دنیا را بپزید. این دستور پخت درواقع نوعی SOP ساده بهشمار میرود.
مشابه همین پروسه با کمی تفاوت، در شرکتهای داروسازی در حال انجام است. در واقع این شرکتها برای رسیدن به نتیجهی مطلوب و به حداقل رساندن خطا، دستورالعملهایی به نام standard operating procedure یا SOP را تعریف کردهاند.
به همین دلیل است که SOP پاشنهی آشیل صنایع داروسازی موفق به شمار میرود و بدون آن نه شرکت و نه بیماران جان سالم به در نمیبرند.
به بیان واضحتر:
SOP را میتوان مجموعهای از دستورالعملهای استاندارد شده برای اجرای پروسههای مختلف در یک شرکت داروسازی تعریف کرد.
ناسازگاری مواد شیمیایی :
مواد شیمیایی آزمایشگاهی ناسازگار یکی از عوامل حادثه است که همواره باعث بروز برخی مشکلات در آزمایشگاه های شیمی می گردد که ایمنی آزمایشگاه ها باید رعایت گردد.
روش های پیشگیری از خطر بسیار گوناگون است. از جمله اینکه قبل از کار کردن با ماده خورنده، MSDS آن را تهیه و با خطرات احتمالی و وسایل کار مورد نیاز آشنا شوید.
موقع کار از تجهیزات ایمنی فردی مانند لباس کار، دستکش، عینک محافظ، کفش مناسب استفاده شود.
در فایل زیر لیست برخی از مواد شیمیایی که با سایر مواد ناسازگار است آورده شده است.